Stručnjaci: Virus u Italiji konačno usporava, naredni dani su ključni u borbi

Usporavanje širenja virusa covid-19 u Italiji dobar je pokazatelj i stručnjaci očekuju da će vrhunac epidemije u toj zemlji biti ove sedmice.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2020.

11:27

Stručnjaci: Virus u Italiji konačno usporava, naredni dani su ključni u borbi
Foto: Claudio Furlan/LaPrese via AP

Oni su upozorili da su naredni dani ključni u borbi s koronavirusom u toj zemlji.

Italija, prva država u Evropi koja je uvela drastične mere karantina na celoj teritoriji radi sprečavanja širenja koronavirusa, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja i kazne za prekršioce.

"Ova sedmica i nekoliko dana nakon toga su odlučujući, pošto je to vremenski period kada bi mere koje je uvela italijanska vlada pre 15-20 dana trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novoobolelih) pada brže narednih pet do šest dana, a i broj smrtnih slučajeva nekoliko dana kasnije", izjavio je pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Guera za italijanski radio Kapital.

Prema njegovim rečima, usporavanje u rastu novih slučajeva zaraženih "izuzetno je pozitivan faktor", u pojedinim regionima Italije smatra da je blizu pad krive, tako da bi "vrhunac mogao biti ove nedelje", prenosi izveštač Tanjuga iz Ðenove.

U Italiji se broj novih slučajeva i smrtnost od posledica virusa covid-19 svakodnevno saopštavaju u 18 časova, a prema jučerašnjim podacima, četvrtog dana u nizu zabeležen je pad broja novoobolelih od koronavirusa.

U nedelju ih je bilo 3.957, u ponedeljak 3.780, u utorak 3.612, a u sredu 3.491 novi slučaj zaraženih.

Kina je uputila treći tim lekara u Italiju, kao i medicinsku opremu, a kako su preneli lokalni mediji, još jedan ruski avion sa neophodnom opremom stigao je u Italiju za pomoć u pandemiji.

Oko 76 odsto stanovnika Italije podržava način na koji se vlada te zemlje bori s koronavirusa, dok je procenat populacije koja odobrava mere vlade svoje zemlje manji u Francuskoj (61 odsto) i Nemačkoj (58 odsto), pokazalo je istraživanje francuskog Figara koje je sproveo Kantar institut.

Prema merama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: