Petak, 10.01.2020.

09:28

Nemačka reportaža o HRT-u: Atmosfera kao u Severnoj Koreji

Nemački Dojčlandfunk emitovao je reportažu "Hrvatska televizija" u kojem se konstatuje da je HRT "zastrašujući primer u šta se može pretvoriti javni servis".

Izvor: index.hr

Nemačka reportaža o HRT-u: Atmosfera kao u Severnoj Koreji

Autor reportaže je nemačka novinarka Grit Egerihs, koja je preko razmene novinara stigla u Hrvatsku kako bi se bavila ekološkim temama, ali je ubrzo uočila da je sam način rada HRT-a i cenzura koja vlada zanimljiva tema, prenosi Indeks.

"Službena agenda vlade je identična agendi glavnih urednika", navodi se u reportaži uz napomenu da je vodećim ljudima na HRT-u glavni cilj da ne naljute vladajuću elitu iz HDZ-a.

Nemačka novinarka se pita zašto oni imaju toliki uticaj na javni servis koji plaćaju građani i ističe kako je to u njenoj zemlji nezamislivo.

Situacija je takva da lideri HDZ-a ne moraju da intervenišu ukoliko im se ne sviđa izveštavanje jer to čine urednici, dok novinari mogu upasti u probleme ukoliko se usude da nešto pitaju političare.

U reportaži se ističe i razlika između SDP-a i HDZ-a u pogledu upravljanja HRT-om.

Devedesetih godina ta televizija je bila pod jakom cenzurom, da bi dolaskom na vlast SDP-a 2000. godine postao javni servis. Dok HDZ želi kontrolisati sve na HRT-u, SDP postavi svoje ljude na ključna mesta koji ne uništavaju redakcije i znaju obaviti novinarski posao.

Grit Egeriks je iznenadila i time koliko prostora dobija rat na prostoru bivše Jugoslavije, kao i crkvene manifestacije.

“Domovinski rat bitno određuje uređivanje programa HRT-a”, navodi se.

Promovisanje proustaškog revizionizma

Novinarka je šokirana činjenicom da je HRT ugostio Igora Vukića, koji u svojoj knjizi poriče masovna ubijanja u Jasenovcu. Pominje i seriju o NDH istoričara Hrvoja Klasića, koja još nije emitovana niti se planira, a praktično je gotova.

Grit Egeriks je pokušala da dobije izjavu od vodećih ljudi HRT-a, ali u tome nije uspela.

Reportažu završava konstatacijom da u HRT-u vlada atmosfera kao u Severnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

19 h

Podeli: