Surovo objašnjenje: Proterujemo decu jer je to "u njihovom interesu"

Vlada Malte stala je danas u odbranu svoje odluke da odbije izdavanje boravišne dozvole za 22, uglavnom srpske dece. Oglasila se agencija. Još nije sve gotovo.

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

07:53

Surovo objašnjenje: Proterujemo decu jer je to
Dan Kitwood/Staff/Getty images/ Ilustracija

Sekretarka Parlamenta Malte Julija Farudja Porteli izjavila je da roditelji poreklom iz zemalja koje nisu članice EU imaju pravo žalbe na odluku da se njihova deca deportuju sa Malte u matične zemlje. Kako je navela Porteli, u slučaju žalbe roditelja njihovim slučajevima bi se bavio nezavisni sud.

Prema njenim rečima, vlada te zemlje donela je odluku da deportuje decu sa Malte vodeći se "njihovim najboljim interesima" kako bi izbegla da ih suoči sa rizikom da žive u siromaštvu, prenosi "Tajms of Malta". Oglasila se i malteška Agencija za državljanstvo i boravak koja je saopštila da se ne očekuje da deca odmah napuste zemlju, jer podnosioci zahteva imaju pravo na žalbe i mogu da ospore odluku u Odboru za žalbe imigranata, koji je nezavisno i autonomno telo.

"Dok se takvo rešenje ne donese, biće im dozvoljeno da prebivaju na Malti uz privremene dozvole, što je praksa koju malteške vlasti primenjuju godinama", kaže se u saopštenju koje je objavljeno u utorak.

Agencija navodi da su "slučajevi o kojima se u medijima govori, nedavno podneli nove prijave dece koja nikada ranije nisu posedovala boravišnu dozvolu na Malti". "Dotični članovi srpskih porodica nisu dovedeni na Maltu posredstvom bilo kakvog postupka koji se vodi od strane Agencije za državljanstvo i boravak, ali su imali mogućnost da fizički borave na Malti na osnovu izuzeća od vize", stoji u saopštenju koje je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Agencija napominje da srpskim državljanima nije potrebna viza za boravak, tj. mogu da se zadrže na teritoriji šengena do 90 dana u roku od šest meseci. Neophodno je napomenuti, kaže se u saopštenju, da sva deca koja već borave na Malti zahvaljući boravišnim dozvolama, mogu da nastave da obnavljaju dozvolu boravka u zemlji na osnovu prvobitnih uslova prve prijave.

Agencija za državljanstvo i boravak Malte navodi da je preispitala slučajeve i potvrdila svoju odluku da odbija zahteve podnete u prethodnim nedeljama, jer podnosioci ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda.

U slučaj se uključilo i srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, tako da srpski ambasador u Italiji treba da stigne na Maltu.

"Zamolili smo ih da još jednom razmotre celu tu situaciju. Ja sam danas razgovarao telefonom i sa svojim kolegom ministrom spoljnih poslova Abelom, on je obećao da će to preneti Vladi Malte. Ono što je sigurno to je da neće doći do nikakvih preduzimanja mera pre božićnih i novogodišnjih praznika, kao što je to neko objavio", istakao je šef diplomatije Ivica Dačić, preneo je RTS.

Dodao je da će ta legalna procedura i dalje biti u toku, što znači da će svaka od tih porodica imati pravo žalbe i da će se svaki slučaj pojedinačno razmatrati.

"Ukupno je reč o 27 porodica sa područja bivše Jugoslavije", naveo je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: