Kapetanu iranskog tankera stigao je mejl: Evo ti milioni da te zaplenimo FOTO

Ministarstvo spoljnih poslova SAD ponudilo je milione dolara kapetanu iranskog tankera koji se našao u centru diplomatskog sukoba, javlja BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2019.

09:13

Kapetanu iranskog tankera stigao je mejl: Evo ti milioni da te zaplenimo FOTO
Tanjug/Morteza Akhoondi/Tasnim News Agency via AP, File

Kako je preneo Index.hr, Brajan Huk iz američkog ministarstva napisao je mejl kapetanu iranskog tankera "Adrijan Darja", ranije poznatog i kao "Grejs 1", u kome u zamenu za novac traži da brod pristane negde gde bi ga SAD mogle zapleniti.

Iranski tanker je zaplenjen, podsetimo, zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju čime bi prekršio međunarodne sankcije. Zaplenjen je u vodama Gibraltara, a zaplenu su izvršili pripadnici Britanske kraljevske mornarice, navodno po nalogu SAD. Zvanični Teheran odmah je poručio da će se osvetiti za zaplenjeni tanker, za koji se kasnije ispostavilo da ga je iznajmila Iranska revolucionarna garda.

Nakon višenedeljih pregovora i zatezanja konca s obe strane, tanker je konačno oslobođen, napustio je Gibraltar i krenuo u za sada nepotvrđenom pravcu. Navodno prvo u Grčku, pa se pominjala Turska, pa zatim Liban. Za sve to vreme SAD su pretile da će svaka zemlja koja ga primi snositi posledice.

SAD su prošlog petka zatražile zaplenu tankera.

Vest o novčanoj ponudi prvo je objavio "Fajnenšel tajms" u sredu, a potvrđena je i iz ministarstva spoljnih poslova.

Iranski kapetan ignorisao mejl

Tanjug/ AP Photo/Marcos Moreno, File
Kako prenosi "Fajnenšel tajms", u pismu stoji da je Trampova administracija spremna da plati kapetanu nekoliko miliona dolara da s brodom pristane negde gde ga američke vlasti mogu zapleniti. Ali kapetan Kumar ignorisao je mejl.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je na Tviteru optužio SAD za "nečuven pokušaj podmićivanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: