Sodom gori: Zabeležena najviša temperatura u istoriji Izraela

Toplotni talas koji je ove nedelje zahvatio Izrael dostigao je vrhunac u sredu u Sodomu, kraj Mrtvog mora.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2019.

20:30

Sodom gori: Zabeležena najviša temperatura u istoriji Izraela

Temperatura je iznosila 49,9 stepeni Celzijusa, preneli su danas izraelski mediji.

To je najviša temperatura ikada zabeležena od osnivanja jevrejske države 1948. godine i druga najviša ikada zabeležena u tom području otkako je počelo beleženje vremenskih prilika 1920-tih godina za vreme mandata Velike Britanije, saopštila je Meteorološka služba.

Najviša zabeležena temperatura u Izraelu iznosila je 54 stepeni Celzijusa 1942. godine u kibucu (komuni) Tirat Cvi na severu Doline Jordana.

Iako je ekstremnih temperatura bilo i u nedavnoj prošlosti, novi rekord pokazuje da su globalne klimatske promene i otopljavanje uticali na prosečne temperature, kao i one ekstremno visoke, saopštila je Metereološka služba.

Ta služba očekuje da će se otopljavanje nastaviti i da će biti više ekstremnih temperaturnih talasa i novih rekordno visokih temperatura.

Ovaj toplotni talas je zahvatio čitav Izrael i nije bio karakterističan za jul.

Izbili su požari na više mesta u zemlji i stanovnici nekih područja su evakuisani.

Vlažnost je bila veoma niska od 10 do 25 proceneta čak i na obali mora.

Više meteoroloških stanica je zabeležilo svoje rekordne temperature za juli i u priobalju i u kopnenom delu. Oni su zabeležili stepen do stepen i po više u odnosu na takođe rekordnu prošlu godinu.

Tako toplo vreme duž obale Sredozemnog mora je zapravo retko i događa se jednom u pet do deset godina, ali u poslednjoj deceniji je sve češće, svake dve do tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: