Petak, 15.03.2019.

14:18

Skoplje: Bivšem ministru policije 18 godina robije

Bivši ministar makedonske policije Mitko Čavkov osuđen je na 18 godina zatvora i to ja najviša kazna u sudskom procesu za nasilje u parlamentu u aprilu 2017.

Izvor: Beta

Skoplje: Bivšem ministru policije 18 godina robije
Getty Images

Zajedno sa Čavkovom, koji je tada, kao direktor policije, bio zadužen za sigurnost parlamenta i poslanika, krivični sud u Skoplju je na sedam do 15 godina osudio još 15 optuženih za učešće u nasilnom upadu i nasilju u parlamentu, među nima su tadašnji pripadnici policije i državne bezbednosti, kao i članovi takozvanih patriotskih udruženja.

Sudija Dobrila Kacarska je za 16 optuženih, kojima je suđeno za terororističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti pri napadu na parlament, izrekla ukupno 211 godina zatvora, dok je 17. optuženi, operski pevač i jedan od vođa protesta Igor Durlovski, oslobođen.

Prema njenim rečima, Čavkov i drugi optuženi pripadnici policije nisu preuzeli ništa da spreče ulazak mase naroda u makedonski parment i da zaštite poslanike tadašnje opozicije.

"Nesporno je da su događaji od 27. aprila, koji su prenošeni uživo, raskrvaljene glave poslanika i ponašenje gomile izazvali strah i nesigurnost među građanima i sa pravom je taj dan nazvan krvavi četvrtak", rekla je Kacarska.

Sudski proces za događaje od 27. aprila, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u parlament da spreče suparničke partije koje su formirale parlametarnu većinu da izaberu predsednika Sobranja, počeo u avgustu prošle godine i jedan je od najvećih u novijoj makedonskoj istoriji.

Na početku procesa, Tužilaštvo za organizovani kriminal je za ugoržavanje ustavnog poretka optužlo 33 osobe koje su učestovale u upadu i nasilju u parlamentu.

Broj optuženih je smanjen za 15, među kojima su i poslanici VMRO DPMNE koji su otvorili vrata parlamenta, kada je, krajem prošle godine, donet zakon o amenestiji za učešće u događajima 27. aprila, u okviru takozvanog procesa pomirenja koji je inicirao makedonski premijer Zoran Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: