Fuertes Čanku: Vi izdajete uverenja o demokratičnosti?

Ambasador Španije Migel Fuertes uputio je pismo lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2019.

20:45

Fuertes Čanku: Vi izdajete uverenja o demokratičnosti?
screenshot

On negoduje zbog Čankove ocene o demokratičnosti u Španiji i poziva ga da se s tom temom bolje upozna, za šta ga upućuje i na najnoviju listu Fridom hausa, koja države u svetu rangira upravo prema stepenu demokratičnosti.

Fuertes, naime, kaže da je iznenađen ocenom Čanka da je referendum u Španiji "završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika", a što je, kako je lider LSV naveo, utvrdio nakon boravka u Barseloni gde je, kako je sam kazao, bio kako bi "pratio demokratičnost referendumskog procesa".

"Ne znam koje su Vaše kvalifikacije da izdajete 'uverenja o demokratičnosti', ali Vam dostavljam, radi boljeg informisanja Democracy Index 2018 koji je objavio The Economist Intelligence Unit, iz koga ćete videti - pretpostavljam sa iznenađenjem - da je Španija jedna od 20 zemalja u svetu sa punom demokratijom", naveo je španski ambasador.

On je Čanku prosledio i deo liste poslednjeg izveštaja Fridom hausa (Freedom in the World 2019) iz koje će, kako ga je uputio, saznati da je Španija dobila 94 poena, isto kao Estonija, Island i Nemačka.

"Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi prilikom saopštavanja Vaših 'pitoresknih' mišljenja i davanja kvalifikacija o demokratičnosti", poručio je ambasador Fuertes, a saopštila Ambasada Španije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: