Rusija upozorila SAD: "Dalje prste" od Venecuele

Rusija, koja podržava aktuelnog predsednika Venecuele, upozorila SAD da se vojno ne mešaju u krizu u toj zemlji jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice.

Izvor: B92, Sputnjik

Četvrtak, 24.01.2019.

10:23

Rusija upozorila SAD:
Foto: Thinkstock

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je za časopis "Međunarodni život" izjavio: "Upozoravamo Sjedinjene Američke Države da se vojno ne mešaju u situaciju u Venecueli. Smatramo da bi to bio katastrofalan scenario koji bi potresao temelje razvoja koji je primetan u Latinskoj Americi."

Rusija će nastaviti da podržava Venecuelu, koja je njen strateški partner, i braniće suverenitet Karakasa, saopštio je Rjabkov.

On je dodao da Moskva žali što i Organizacija američkih država (OAD) vrši pritisak na legitimnu vlast Venecuele.

"Prateći razvoj situacije u Venecueli vidimo težnju određenih država, među njima i SAD, da koriste različite vrste platformi, uključujući Organizaciju američkih država, za jačanje pritiska na nama prijateljsku Venecuelu, pod različitim izgovorima“, rekao je Rjabkov.

U svakom slučaju, Rusija će nastaviti da sarađuje sa ovom latinoameričkom zemljom u svim oblastima, preneo je Sputnjik.

Podsetimo, nakon višednevnih protesta u gradovima širom Venecuele zbog nepriznavanja Madura za predsednika, lider opozicije i predsednik Nacionalne skupštine, jedinog tela pod kontrolom opozicije, Huan Gvaido proglasio je sam sebe za predsednika tokom protesta u Karakasu.

Maduro tvrdi da je reč o državnom udaru iza kog stoje SAD. Njemu su podršku, do sada, dali Rusija i Turska. Istovremeno, demonstracije su nastavljene, a u njima u sukobima sa snagama reda, ima i žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: