Žestok odgovor Damaska: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu

Damask odgovara na vazdušne napade Izraela na teritoriju Sirije. "Ako nastavite, iskoristićemo pravo samoodbrane i bombardovati aerodrom u Tel Avivu".

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 23.01.2019.

07:20

Žestok odgovor Damaska: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu
Foto: EPA-EFE Youssef Badawi

Zvanični Damask je, kako prenosi Raša tudej, objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu.

Podsetimo, izraelska vojska izvela je vazdušne napade na teritoriju Sirije u noći između nedelje i ponedeljka. Kako je saopšteno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Kuds koja pripada Revolucionarnoj gardi.

Izrael je ciljao skladišta oružja, obaveštajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivvazdušne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska.

U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba.

S druge strane, agencija AP ocenjuje da je preuzimanjem odgovornosti za taj ali i drugi niz napada iz vazduha, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikrivanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susednoj Siriji.

Uz zahtev SB UN da se hitno usvoje mere koje će zaustaviti izraelske upade u vazdušni prostor Sirije, sirijski predstavnik u UN je ujedno optužio Francusku, Veliku Britaniju i SAD, koje su stalne članice SB, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: