SAD osudile pritvaranje muslimana u Kini

Šef američke diplomatije Majk Pompeo osudio je pritvaranje pripadnika muslimanske manjine Ujgura u Kini koji prolaze "kroz strogu političku indoktrinaciju".

Izvor: B92

Subota, 22.09.2018.

00:24

SAD osudile pritvaranje muslimana u Kini
Foto: Thinkstock

"Nekoliko stotina hiljada, a možda i nekoliko miliona Ujgura je pritvoreno protiv volje i nalaze se u takozvanim kampovima za prevaspitavanje", rekao je Pompeo u govoru o slobodi verskog izražavanja u svetu.

Pompeo je rekao da su verska uverenja Ujgura potpuno uništena u Kini, čije vlasti demantuju informacije prema kojima se u pritvoru nalazi oko milion Ujgura.

Ujguri su turkofona manjina muslimanske veroispovesti koji tvrde od ranije da su izloženi represiji većinskih Kineza i žele samostalnu državu. U više navrata optuživani su za terorističke napade. ;

U oblasti Sinđang godinama tinja međunacionalna napetost, a bila je poprište nemira 2009. kada je poginulo gotovo 200 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: