"Pomirujuća" tužba BiH protiv SCG

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2004.

10:37

Default images

Tužba BiH protiv SCG za genocid doprineće uspostavljanju poverenja među dva naroda i dve države, kaže Tihić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je da će tužba BiH protiv SCG za agresiju i genocid od 1993. godine, doprineti uspostavljanju poverenja među narodima i dvema državama.

"Istina o karakteru protekloga rata i ulozi SRJ, odnosno njene pravne naslednice SCG, može samo pomoći, a nikako odmoći uspostavljanju poverenja i dobrosusedskih odnosa". Tihić je to kazao komentarišući za "Dnevni avaz"  pismo predstavnika vlasti u Republici Srpskoj upućenom visokom međunarodnom predstavniku Pediju Ešdaunu u kojem traže da on reši pitanje te tužbe. "Zašto baš sada dolazi ovakva reakcija, kada u Beogradu tokom sednice Međudržavnog veća nije bilo takvih zahteva od ovlašćenih predstavnika SCG?", zapitao je Tihić.

Najviši predstavnici vlasti u RS uputili su Ešdaunu pismo u kojem izražavaju protivljenje tužbi koju je BiH podigla vodi protiv SCG pred Međunarodim sudom pravde u Hagu i nazivaju je antidejtonskom "jer se u njoj najčešće koriste reči agresija i agresor iako su tvorci Dejtonskog sporazuma protekli rat definisali kao tragičan sukob u regionu". Srpski zvaničnici smatraju da bi procesuiranje tužbe, protiv koje su se nekoliko puta već izjasnile sve institucije u RS i pipadnici srpskog naroda u institucijama vlasti BiH, drastično pogoršalo odnose dve susedne zemlje i da bi došlo do kočenja u integracionim pocesima.

Tihić je rekao da je tužba legalna i legitimna što je potvrđeno odlukom Predsjedništva BiH nakon Dejtona, koju je Međunarodni sud pravde prihvatio kao verodostojnu i nastavljeno je vođenje postupka. "Napokon, i Savet bezbednosti UN je javno opominjalo tadašnju SRJ da prekine s agresijom i napadima na BiH", rekao je Tihić i dodao da "od Dejtona do danas, svi argumenti govore da su baš političari iz RS kočnica i da usporavaju sprovođenje reformi u BiH". "Umesto da polože račun i odgovaraju zbog kršenja međunarodnih obaveza, nesaradnje sa Hagom, oni sada pokušavju da povedu priču o tužbi koja funkcioniše 11 godina. To je pokušaj da glavnu temu, a to je odgovornost RS, i moguće sankcije prebace u drugi plan", smatra Tihić.

Poziv srpskih političara Ešdaunu da presudi u ovom slučaju, kratko je prokomentarisao i portparol OHR-a Džulijan Brajtvajt koji je kazao da je "to stvar za relevantne institucije u BiH i pitanje odnosa između BiH i SCG".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: