Subota, 01.09.2018.

17:23

Hiljade na protestu, traže ujedinjenje s Rumunijom

Nekoliko hiljada građana Moldavije okupilo se u Kišinjevu kako bi zahtevali ujedinjenje sa Rumunijom.

Izvor: Tanjug

Hiljade na protestu, traže ujedinjenje s Rumunijom
Foto: Thinkstock

Okupljeni su nosili rumunske i zastave Moldavije koje su gotovo identične i uzvikivali "ujedinjenje", "Besarabija, rumunska zemlja", prenosi AP.

Demonstranti su aplaudirali grupi od nekoliko desetina Rumuna koji su se pridružili protestima, a koji su stigli u glavni grad Modlavije nakon što su prešli put od 1.300 kilometara započet u Rumuniji 1. jula.

Kako se navodi, državljanima Rumunije već nekoliko dana je zabranjen ulazak u Moldaviju, nakon što je granična policija procenila da predstavljaju opasnost po javni red.

Moldavija, koja je do Prvog svetskog rata bila u sastavu Rusije, ujedinila se sa Rumunijom 1918. godine, da bi 1940. bila pripojena Sovjetskom Savezu, a 1991. godine postala nezavisna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: