"Duboko zahlađenje odnosa HR sa SRB, Kolinda ne ide u BG"

Nakon poslednjeg istupa Aleksandra Vučića, koji je uporedio Hrvatsku i Hitlerovu Nemačku, nemoguće je i razmišljati o intenziviranju odnosa između Srbije i HR.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

09:02

Foto: GettyImages

To piše zagrebački "Jutarnji list" citirajući neimenovanog zvaničnika Hrvatske.

Najpristojnijim diplomatskim rečnikom, sledi duboko zahlađenje odnosa sa Srbijom, na neodređeno vreme, a to, recimo, znači da nema govora o poseti predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Srbiji, iako postoji poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Isto tako, neko vreme ne treba očekivati ni susrete viših vladinih zvaničnika Hrvatske i Srbije”, rekao je visoki zvaničnik Hrvatske za "Jutarnji".

Iako su ljuti zbog poređenja s nacističkim režimom, u hrvatskim političkim krugovima se smatra da je predsednik Srbije postigao autogol tako radikalnim nastupom. Jer uporediti članicu EU s Trećim rajhom jeste izjava koju ne može podržati nijedna ozbiljna država, a Vučić već dugo pokušava da pokaže kako je Srbija faktor stabilnosti u regionu, navodi "Jutarnji list".

Umesto toga, sada je ispao populista, čiji nastupi zaoštravaju situaciju, umesto da pridonose poboljšanju odnosa, dodaje se u tekstu.

“Srpsko vođstvo je strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD-a na obeležavanju Oluje jer vlasti u Beogradu već dugo uveravaju tamošnju javnost kako Srbija ima sve više saveznika. Onda vide izraelske pilote iznad Knina, i svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u mnogo boljoj poziciji. Osim toga, Vučić ima veliki interni problem, a to je priznanje Kosova pa kupuje srpsku javnost ovakvim nacionalističkim istupima. A sve dok to radi, ne može biti govora o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske u koje spadaju i politički susreti na najvišim nivoima”, naveo je sagovornik "Jutarnjeg lista".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: