Kada su mu doneli sporazum, Ivanov je samo ustao i otišao

Predsednik Makedonije nakon samo dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu o imenu Makedonije.

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

12:10

Kada su mu doneli sporazum, Ivanov je samo ustao i otišao
Foto: Tanjug/AP/Petros Giannakouris

Kabinet predsednik Makedonije Đorđa Ivanova je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma. Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

"Predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obaveštavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije", stoji u kratkoj izjavi predsedničke kancelarije.

Ivanov se, inače, sve vreme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike.

Usmeno dogovoreni sporazum o tome da će novo ime biti "Republika Severna Makedinija", koji su nakon više meseci pregovora konačno uspeli da postignu Cipras i Zaev, smatra se istorijskim, a dogovor su pozdravili i najviši zvaničnici EU i SAD.

Za makedonsku opoziciju i predsednika Ivanova to ime je neprihvatljivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: