Dačić upozorio Britaniju: Ako ne popustite...

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prema pisanju "Novosti", upozorio Britaniju zbog njihovog stava da se sednice SB UN o Kosovu prorede.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Petak, 25.05.2018.

07:09

Dačić upozorio Britaniju: Ako ne popustite...
Foto: Getty Images

Prema pisanju tog lista, Dačić je britanskom ambasadoru u Srbiji skrenuo pažnju da Srbija neće gledati blagonaklono ako Velika Britanija, u avgustu, kada bude predsedavala Savetu bezbednosti UN, na dnevni red bude stavila pitanje proređivanja ili ukidanja javnih sednica o stanju na Kosovu i Metohiji.

Prema informacijama lista, Dačić je ovaj jasan stav Beograda preneo i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na Ist Riveru.

Naša strana rezonuje da je pozicija Britanije prema sednicama oko KiM nedopustiva, tim pre što će oni u julu biti domaćin Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, na kome će se opet založiti za stabilnost regiona koji upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama - ugrožavaju, pišu "Novosti".

Sednice SB UN o Kosovu, na kojima se razmatra izveštaj generalnog sekretara o stanju na KiM, održavaju se svaka tri meseca.

Izveštaji su, prema rezoluciji SB 1244 obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već stoji da to treba da bude "u odgovarajućim vremenskim intervalima".

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji na poslednjoj sednici SB UN pridružile su se još četiri zapadne članice Saveta bezbednosti u zalaganju za promenu formata sednica tog tela posvećenih Kosovu, čemu su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: