Opasan otpad iz Obrenovca kao stogodišnja tempirana bomba

25 tona opasnog i protiv zakona zakopanog opasnog otpada nađenog kod Obrenovca - poput stogodišnje tempirane bombe. Još se istražuje odakle je otpad dolazio.

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.12.2017.

12:05

Opasan otpad iz Obrenovca kao stogodišnja tempirana bomba
Screenshot TV O2

Kako je objašnjeno na konferenciji za medije, održanoj u selu Vuki'evica gde je otpad pronađen, u 25 tona teškom otpadu nalaze se brojne veoma opasne kancerogene materije, razna hemijska jedinjenja, benzol, benzin...a policija još istražuje odakle je sve taj otpad dolazio, odnosno kako je dopreman do sela u okolini Obrenovca.

Saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski je rekao da je analiza otpada koji je pronađen pokazala da je on opasan i kancerogen. Prema njegovim rečima u njemu je, kako je analizom utvrđeno, 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju".

"Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv", rekao je Brčeski. Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar za zaštitu životne okoline Goran Trivan najavio je "rat" ovakvom zagađivanju Srbije. "Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina", rekao je Trivan i pozvao građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Na konrefenciji za medije je rečeno i da su uzeti uzorci vode sa terena i da je građanima, dok Gradski zavod za javno zdravlje ne završi sve analize, preporučeno da ne koriste vodu iz bunara. Zbog toga cisterne s vodom već stižu u selo.

Takođe je rečeno da je osumnjičeni za skladištenje otpada uhapšen 16- 17. decembra i da mu je određen pritvor od 30 dana, a da je za delo koje mu se
stavlja na teret zaprećena kazna do pet godina zatvora i novčana kazna.

Podsetimo, juče je Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo da je na parceli u blizini Obrenovca pronađeno preko 20 t opasnog otpada i da je izbegnuta ekološka katastrofa. "Osnovano se sumnja da je reč o opasnom otpadu koji je visoko toksičnog dejstva, i koji može izazvati ozbiljne posledice po životnu sredinu, zdravlje i bezbednost ljudi i ukupan biodiverzitet", navodi Ministarstvo.

Iz policije je potom saopšteno da je uhapšen Z. M. (1961) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: