"Cilj je da uđemo u EU kao jedna funkcionalna država"

Srbija nastavlja politiku evropskog puta i regionalne stabilnosti, a važno je da je Višegradska grupa to prepoznala, rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

00:45

Tanjug, arhiva

Ona je dodala i da postoji dosta prostora za dalje unapređenje saradnje između naših država i bilateralno i u okviru platforme te grupe.

"Naš cilj jeste članstvo u EU kao jedna funkcionalna država, koja ne traži samo koristi iz članstva u EU, već želi i da doprinese boljoj budućnosti EU u celini", rekla je Joksimović za Tanjug, nakon sastanka ministara spoljnih poslova Višegradske grupe (V4) i predstavnika vlada Bugarske, Rumunije, Grčke, Slovenije i Hrvatske.

Za Srbiju bi proces proširenja morao da bude predvidiv, održiv, jasan, u odnosu na jasne kriterijume i da ne bude samo trka sa brojem otvorenih poglavlja, kaže Joksimović, ali podvlači da je taj broj u ovoj fazi izuzetno značajan, jer "nema opipljiviji način" da se prikaže napredak srpskim građanima, izuzev broja otvorenih poglavlja,

"Ali da ta mapa pridruživanja, mapa puta, bude predvidiva i zasnovana na jasnim kriterijumima svake individualne države koja pristupa tom procesu. Ubuduće, odgovornošću naše politike i doprinosom koji Srbija kao zemlja kandidat ima, mislim da ćemo opravdati prisustvo na ovakvim sastancima", rekla je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: