I "Severna Katalonija" želi nezavisnost od Francuske

U francuskoj pokrajini poznatoj kao Severna Katalonija postoje oni koji žele nezavisnost od Francuske i ujedinjenje sa nezavisnom Katalonijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

07:26

I
Foto: EPA / Marta Perez

U nedelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom "Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo", mašući katalonskim zastavama.

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom je što se ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski deo Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659, posle rata između Francuske i Španije koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata.

Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Severnu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas, navodi “Indeks”.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ova francuska regija ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika regije, iako većina stanovnika govori francuski.

Za razliku od Katalonije, ova regija nema autonomni status, ali ime Severna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

Protesti u Severnoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma, a zahtev demonstranata mogao bi da krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti proširi i na Francusku.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

Podsećamo, Katalonija je nakon referenduma o nezavisnosti koji Madrid nije priznao proglasila nezavisnost, nakon čega je španska vlada aktivirala Član 155 Ustava i smenila katalonsku vladu, ali nije ukinula autonomiju pokrajine. Katalonski lider Karles Pućdemon nakon toga otišao je u Brisel, a njemu i njegovim ministrima preti se suđenjem zbog pobune.

Katalonsko proglašenje nezavisnosti nije priznala nijedna svetska sila i međunarodna organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: