Četvrtak, 28.09.2017.

14:39

Tači kod pape Franje – u privatnoj poseti

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja primio je danas u Vatikanu u privatnu posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Izvor: Tanjug

Tači kod pape Franje – u privatnoj poseti
Getty images

Vatikan inače ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Tači je tom prilikom izrazio želju da se uspostavljeni prijateljski odnosi Prištine i Svete stolice "podignu na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svetu".

Kako je prenela RTK 2, Tači je papu obavestio o "konsolidovanju kosovske države, o suživotu među različitim zajednicama i verama".

Obavestio je papu o dijalogu Beograda i Prištine radi, kako je rekao, "izgradnje dobrih susedskih odnosa, normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja".

"Dakle, radimo da promovišemo, na Kosovu, u regionu i u svetu, vrednosti kao što su mir, dijalog, saradnja, tolerancija, suživot. Ovo je današnje Kosovo iako mnogi još uvek pamte Kosovo iz prošlosti, ratno i razarajuće", rekao je Tači i dodao "Kosovo je primer dijaloga između zajednica i verskog suživota“.

On je, kako se navodi, zahvalio na podršci koju je "Vatikan pružao Kosovu u gajenju mira i demokratije". Papu je obavestio o organizovanju godišnje konferencije, “Inter-Faith Kosova”, na kojoj se verski poglavari, akademici, političari, naučnici, a među njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenju dijaloga među verama u čitavom svetu.

Tači je, dodaje se, papu obavestio i o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje, koja ima za cilj da "zaključimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje". U izveštaju RTK 2 se, međutim, ne navodi šta je poglavar Rimokatoličke crkve rekao Tačiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: