"Novosti": Albanci spremaju sukob Makedonije i Srbije

Srpske obaveštajne službe dobile informacije da postoji opasnost od izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koje bi bili uključeni Albanci.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2017.

07:14

Thinkstock

Osim njih, u taj scenario je uključen i deo vlasti u Makedoniji, saznaju "Večernje novosti".

Plan je, prema saznanjima "Novosti", da se dobro naoružane grupe Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije. Oni bi navodno trebalo da budu obučeni u uniforme naših vojnih ili policijskih jedinica.

Njihov zadatak bi bio da na nepristupačnim delovima teritorije pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorije, navodi beogradski list pozivajući se na saznanja koje su dobili od operativaca s terena.

Ti operativci su naveli da je dalje plan da se sečeka da ti "uljezi" u srpskim uniformama budu snimljeni, što bi odmah dovelo do tenzija u kojima bi Srbija bila optužena za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije, jer bi se to tumačilo kao da mi pokušavamo da organizujemo neku oružanu pobunu u Makedoniji. Dalje, plan je da se zvanični Beograd optuži i da ima pretenzije na teritoriju susedne države i da želi da pocepa teritoriju Makedonije.

Drugi deo plana trebalo bi da se odigra preko namontirane špijunske afere, a koja bi započela "spektakularnim hapšenjem" izmišljene mreže srpskih agenata u Makedoniji. To bi podrazumevalo da se uhapse bivši pripadnici DB i BIA, koji su se penzionisali, a koji žive u Makedoniji i uglavnom su slabijeg imovinskog statusa.

Cilj je pravljenje konfuzije i tenzija koje bi se na kraju prelile i na Kosovo, tvrdi dobro obavešten izvor "Novosti". Ta saznanja naših operativaca s terena imaju i pojedini najviši državni funkcioneri Makedonije, navodi dalje list.

Ovaj scenario baca senku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva, koji je rekao da su u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rešene sve nesuglasice dveju zemalja.

Međutim, bezbednosne informacije ukazuju da je sve to samo privid normalizacije odnosa jer vlasti u Skoplju imaju interes da otvore novi paket optužbi na račun Srbije. Iza svega stoji albanski pritisak na novu makedonsku vladu, a lista njihovih očerkivanja dobija posebno na značaju ako se uzme u obzir to da je Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: