Hrvati podneli 84 amandmana na rezoluciju o Srbiji

Od 325 amandmana, koliko je podneto na rezoluciju o napretku Srbije izvestioca EP Dejvida Makalistera, Hrvati su podneli četvrtinu, 84, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

13:21

Hrvati podneli 84 amandmana na rezoluciju o Srbiji
Getty Images

Primedbe komšija uglavnom se odnose na veću zaštitu hrvatske manjine u Srbiji, traži se vraćanje kulturnog blaga i rešavanje pitanja međudržavne granice, kao i ukidanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji u suđenjima za ratne zločine.

Hrvatima smeta i hapšenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po poternici Beograda, i u amandmanima optužuju Srbiju da preuzima ulogu “malog Haga”.

Zagrebu je trn u oku i saradnja Beograda i Moskve, posebno zajedničke vojne vežbe, a iznete su primedbe i na to što Srbija nije Tribunalu u Hagu isporučila troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

Hrvati traže da se u rezoluciji jasno postavi uslov da se bilateralna pitanja rešavaju na početku pregovora Srbije i EU. Spoljnopolitički odbor EP trebalo bi 27. februara da glasa o kompromisnom tekstu koji bi trebalo da bude izglasan na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u martu u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: