Nevladine organizacije protiv slanja snaga SCG u akcije van granica zemlje

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2003.

14:31

Default images

Na sastanku Mreže za prigovor savesti, koji je održan u subotu u sklopu obeležavanja dvanaestogodišnjice nevladine organizacije Žene u crnom, jedna od najvažnijih tema bila je slanje građana i građanki državne zajednice Srbija i Crna Gora u takozvane međunarodne mirovne i humanitarne operacije, saopštavaju Žene u crnom. “Prigovarači i prigovaračice savesti najoštrije se suprotstavljaju učešću oružanih snaga SCG u vojnim intervencijama širom sveta. Obaveza je SCG kao članice UN da učestvuje u mirovnim operacijama UN. Međutim, posle svega što se dešavalo na ovim prostorima, a imajući u vidu karakter vojnih operacija na Bliskom i Srednjem istoku (Avganistan, Irak... ), pitamo se da li je jedini vid integracije u međunarodnu zajednicu izvoz topovskog mesa, koje bi pored osumnjičenih za ratne zločine bilo najvažniji izvozni artikal", kaže se u saopštenju ŽC.

U saopštenju su zvaničnicima postavljeno i pitanje i da li su sve humanitarne i mirovne akcije "bazirane na korišćenju oružanih snaga odvijaju isključivo pod okriljem UN, ili se njima upravlja i iz drugih centara militarističke moći". “Korišćenje vojnih jedinica uvek je služilo isključivo za ubijanje civila. Zato pitamo koja je svrha odlaska vojnih jedinica na područja u svetu koja su zahvaćena ratnim sukobima", stoji u saopštenju ŽC.

“Zbog visokih troškova slanja u inostranstvo radi usavršavanja i osposobljavanja, pojedini delovi obuke vršiće se i u našoj zemlji. Ko plaća usavršavanje i pripreme timova i nacionalnih kontigenata za međunarodne misije? Odakle se izdvaja novac kojim će biti plaćena obuka, novčane nakoknade, penzije, invalidnine, odštete onima koji učestvuju u pomenutim operacijama? Da li vojska koja još uvek nije sprovela potpunu reformu ima pravo i kredibilitet na učestvuje u mirovnim i humanitarnim operacijama, bez obzira na porast obaveza članica Ujedinjenih nacija za raspodelom tereta slanja u mirovne operacije", pitaju ŽC. “Jedinice koje će biti poslate u mirovne akcije uglavnom čine dobrovoljci. Interesuje nas iz kojih će redova oni biti izabrani i da li će u njima učestvovati pripadnici vojnih i paravojnih formacija koje su tokom prethodnih godina na području bivše Jugoslavije bile umešane u ratne zločine, i ovom prilikom zahtevamo da svi osumnjičeni za ratne  zločine budu neodložno izručeni Haškom tribunalu", stoji u saopštenju Žena u crnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: