Predata optužnica za ubistvo Stambolića i pokušaj ubistva Draškovića

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2003.

17:24

Default images

Optužnica protiv Slobodana Miloševića, Milorada Ulemeka - Legije, Radomira Markovića, Nebojše Pavkovića i Milorada Bracanovića, za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na lidera SPO Vuka Draškovića dostavljena je u sredu Posebnom specijalnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, potvrdjeno je Radiju B92. 

Specijalni tužilac Jovan Prijić koji je podigao optužnicu, saopštio je da je Slobodan Milošević optužen, jer je, kako se navodi, stvorio kod Milorada Ulemeka - Legije i kod neposrednih izvršilaca, odluku za ubistvo Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića. Milorad Ulemek-Legija optužen je da je organizovao izvršenje oba krivična dela, a kao direktni izvršioci optužena su petorica pripadnika nekadašnje JSO.

Sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda Maja Kovačević Tomić, zadužena za odnose sa javnošću, u izjavi za Radio B92 kaže da je reč o objedinjenoj optužnici za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića: “Danas će biti određen sudija koji će postupati po ovoj optužnici, koji ima pravo da izvrši kontrolu optužnice i posle toga će biti optužnica dostavljena optuženima i braniocima sa pravom na prigovor. Pravo na prigovor imaju u roku od osam dana. U zavisnosti kako bude odlučeno po prigovorima, optužnica stupa na snagu i zakazuje se pretres, po Zakonu o krivičnom postupku u roku od dva meseca od dana primanja optužnice”, kaže Maja Kovačević.

Optužnica će u četvrtak postati javna - odnosno biće dostavljena advokatima. U medjuvremenu lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković na koga je pokušan atentat u junu 2000. u Budvi, kritikovao je  specijalnog državnog tužioca  zbog toga što je podatke iz istrage "proglasio za državnu tajnu". Drašković protestuje i zbog formulacije prema kojoj je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević kod nekadašnjeg komandanta "crvenih beretki" Milorada Lukovića i neposrednih izvršilaca "stvorio odluku" za oba zločina. Predsednik SPO dodaje da je Milošević trebalo da bude optužen da je Lukoviću i bivšem šefu Državne bezbednosti Radomiru Markoviću naredio da budu ubijeni Stambolić i Drašković.

Advokat Nkola Barović u izjavi za B92 kaže da i porodica Stambolić očekuje da je Milošević u optužnici direktno označen kao organizator zločina: “Porodice žrtava Ivana Stambolića i porodica Drašković, očekuju da je optužnicom označeno da je Milošević organizator i vođa zločinačkog udruženja, a koje je izvršilo ubistva i pokušavalo ubistva, a da su svi ostali označeni kao saizvršioci u ubistvu i pokušaju ubistva, sa jedinstvenim zločinačkim umišljajem i da je Milošević taj koji je prvooptužen”, kazao je Barović.

Bivši predsednik Srbije Ivan Stambolić, nestao je 25.avgusta 2000., a njegovi ostaci pronadjeni su tri godine kasnije. Do ubistva premijera Srbije Zorana Djindjića  i policijske akcije "Sablja" koja je potom usledila, istraga koja se sprovodila povodom nestanka Ivana Stambolića tapkala je u  mestu.

Jedna od nelogičnosti koja je bila očigledna tokom policijsko-sudske istrage je i da Slobodan Milošević i Mirjana Marković nisu bili saslušani. Na pitanje zbog čega, u septembru 2001 godine, kada je istraga bila u toku pokušao je da odgovori potpukovnik Gvozden Gagic iz uprave kriminalisticke policije MUP-a Srbije: “Naš cilj i zadatak naš nije da saslušavamo ljude od kojih ne očekujemo da ćemo dobiti bilo kakav koristan podatak, već ljude od kojih očekujemo da ćemo dobiti podatak u pravcu usmerenja da bismo pronašli prave aktere, prave neposredne izvršioce, one ljude koji su bili u Košutnjaku u momentu izvršenja tog krivičnog dela. Ja ne optužujem prerano nikoga”. Na pitanje zašto je propušteno saslušanje porodice Milošević-Marković, Gagić je rekao: “Propušteno je saslušanje njih dvoje… zbog čega je propušteno? Mi kao policija ne idemo od nalogodavca ka izvršiocu, već od izvršioca ka nalogodavcu, osim u situacijama kada se ne raspolaže sa dovoljnim dokazima da i nalogodavac može da bude uhapšen bez izvršioca. Ni jedna činjenica ne ukazuje na to da je Slobodan Milošević direktno dao nalog za otmicu, nestanak ili ubistvo ili da je to uradila Mira Marković. Ima u tome i istine, ali nedovoljno da bi neko bio predmet policijskog tretmana”, kazao je Gagić.

Tako je Gvozden Gagić iz uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije govorio u vreme dok se vodila istraga povodom nestanka Ivana Stambolića u septembru 2001. godine. Dve godine kasnije u martu 2003 policija je saopštila da je razrešila najveću misteriju prethodnog režima - pronadjeni su ostaci Ivana Stambolića. Utvrdjeno je  da  su Stambolića - četiri pripadnika JSO odvezli na Frušku goru, likvidirali ga s dva metka i zakopali u unapred spremljenu jamu sa živim krečom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: