Kolinda s Junkerom o potrebi izmene Dejtonskog sporazuma

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon susreta sa Žan Klod Junkerom izjavila da su posebno razgovarali o stanju u BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

21:44

Kolinda s Junkerom o potrebi izmene Dejtonskog sporazuma
Screenshot

Ona je dodala da je izrazila zabrinutost poslednjim zbivanjima i trendovima u toj državi.

"Zamolila sam Junkera i uopšte Komisiju da se više usredsedi na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU, nego u uređenju države kako bi zaista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresovani za poziciju hrvatskog naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na celoj teritoriji BiH", rekla je.

ŠŠto se tiče nedavnog referenduma u Republici Srpskoj, predsednica je rekla da je stav Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Dejtonskim ugovorima, prenosi Hina.

Istakla je da očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

Grabar-Kitarović je rekla da je s Junkerom razgovarala i o potrebi promene Dejtonskog sporazuma.

"Lično smatram da je Dejtonski sporazum i ovako i onako već izmenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmakli smo se od tog Dejtona. Nužno je sad usredsrediti se na to šta se dogodilo i koliko su ti amandmani uticali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH, jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebalo da budu", rekla je ona.

Kazala je i da veruje "da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD", prenosi HIna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: