Tenzije zbog doktorata o Paveliću, umešala se i policija

“Delovanje Ante Pavelića od 1945. do 1953.” naziv je doktorskog rada koji je uoči obrane zakazane na Sveučilištu u Zadru za sutra u podne podigao tenzije.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2016.

19:47

Tenzije zbog doktorata o Paveliću, umešala se i policija
Foto: GettyImages

Autor Ante Delić tvrdi da je disertaciju napisao jer jedino na taj način mogu prestati mitologizacije Pavelića, navodi “Jutarnji”.

Ipak, zbog navodnog lažiranja imena u pismu kojim se osporava svrha naučnog rada, obaveštena je i policija.

Reč je o prvom doktorskom radu koji u nazivu sadrži “jedno od najkontroverznijih imena nacionalne istorije, navodi zagrebački portal.

Kako je za “Jutarnji” potvrdio autor, magistar istorije Ante Delić, u izradi disertacije služio se između ostalog i dosad neiskorišćenom i nepoznatom ostavštinom Ante Pavelića koje mu je ustupila njegova porodica u Madridu.

Na pitanje zašto se odlučio da piše disertaciju o Paveliću Delić odgovara da je “jednostavno reč o potrebi naučno utemeljenog istraživanja političkog delovanja Ante Pavelića”.

“Jedino na taj način mogu prestati ideološke i druge mitologizacije Pavelića. Doduše, moj rad se bavi razdobljem nakon Drugog svetskog rata, nakon što Pavelić dakle više nije poglavnik NDH, već vođa hrvatske političke emigracije. Tvrdnje da se u radu ne bavim ustaškim režimom zato su nebulozne. Pavelićem se bavim koristeći naučnu metodologiju, a onima koje to smeta očito imaju za cilj uvesti dogmatski pogled na svet i zabraniti istraživanje nekih tema”, ističe Delić.

“Jutarnji” piše da se u utorak proširilo pismo s adrese koja sadrži ime i prezime profesora istorije umetnosti Sveučilišta u Zadru Ivana Josipovića u kojemu se navodi da je rad pokušaj rehabilitacije ustaškog poglavnika.

“Ovim se radom pokušava ispod žita provesti kvazinaučna rehabilitacija ustaškog ubice. Mentor doktoranta dr. Zlatko Begonja u svojoj oceni rada nigde ne pominje zločine Ante Pavelića, već se obrušava na posleratnu Jugoslaviju kao totalitarni režim”, navodi se u pismu.

Josipović međutim demantuje da je poslao ikakvo pismo i tvrdi da je njegovo ime u mejlu lažirano. Istina je, kaže, da je na sednici Veća imao određenih terminoloških primedbi, kao i neki drugi profesori, no nikakvo pismo nije slao.

O slučaju je obavestio policiju.

“Niti ja, niti iko u disertaciji ne govori o Paveliću kao svecu, niti kao vragu. Velika većina moga rada temeljena je na dokumentaciji, od britanske i američke provenijencije, do jugoslovenskih službi”, ističe Delić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: