Petak, 29.04.2016.

22:47

UN o Alepu: Monstruozno nepoštovanje života civila

Više od 200 osoba poginulo je za osam dana u sukobima na severu Sirije što su UN ocenile kao "monstruozno nepoštovanje života civila s obe strane".

Izvor: Beta

UN o Alepu: Monstruozno nepoštovanje života civila

Najmanje 15 ljudi danas je poginulo, a 30 je ranjeno u napadu pobunjenika na jednu džamiju u delu Alepa pod kontrolom snaga režima, koje su jednostrano proglasile kratak prekid vatre u drugim delovima zemlje.

Porast nasilja i sukoba zaraćenih strana u Siriji uništio je prekid vatre koji je stupio na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije.

Izvori bliski američkim, ruskim i sirijskim izvorima saopštili su večeras da je su SAD i Rusije dogovorile prekid vatre na dva područja u Siriji koja ne obuhvataju Alep.

Taj prekid vatre, koji će obuhvatiti severni deo provincije Latakije pod kontrolom sirijskog režima i deo provincije Guta, pobunjeničkog regiona kod Damaska, trebalo bi da stupi na snagu u subotu ujutro.

"Nastavak nasilja u Latakiji i Guti je neprihvatljiv i nanosi veliku štetu", izjavio je specijalni američki izaslanik za Siriju Majkl Retni i dodao da će američka i ruska strana "delovati da obustavu sukoba poštuju zaraćene strane u Siriji".

Retni je dodao da se s ruskom stranom nije dogovorio o prekidu vatre u provinciji Alep izražavajući nadu da će tog dogovora brzo doći.

Agencija Ria Novosti potvrdila je vest o prekidu neprijateljstava u Latakiji i Guti, ali Alep ne pominje.

Izvori bliski sirijskoj vojsci naveli su Frans presu da je Rusija odbila američki predlog o primirju u Alepu ne precizirajući detalje.

Humanitarna situacija u Alepu naročito je kritična u delovima pod kontrolom pobunjenika, koji su potpuno odsečeni od sveta, a jedini izlaz iz grada konstantno je izložen snajperskoj vatri i granatiranju.

Komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein pozvao je u Ženevi sve strane u sukobu da odustanu od rata i opredele se za političku opciju u rešavanju krize.

Prema njegovim rečima, poslednji u nizu sukoba predstvaljaju "monstruozno nepoštovanje života civila sa ove strane".

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su u bombardovanju Alepa ubijena 202 civila, medju kojima je i 31 dete.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: