Islamska zajednica: Ukinite veronauku

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZ) podržao je predlog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjana Verbića za ukidanje veronauke u školama.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2016.

08:39

Default images
Foto: B92

Mešihat je u saopštenju za javnost navelo da se veronauka u školama pretvorila u "sopstvenu suprotnost" i ne služi cilju zbog koga je uvedena u škole.

Ta IZ je svoj stav pojasnila ocenom da je poslednjih godina "Srpska pravoslavna crkva zloupotrebila uticaj na državne organe i školske ustanove" u vidu uspostave monopola u realizaciji veronauke u školama.

"Nakon što predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nisu prihvatili primat predstavnika Srpske pravoslavne crkve, usledilo je nezakonito isključenje njihovih predstavnika iz vladine komisije za veronauku, kao i 95 veroučitelja Islamske zajednice. Na njihova mesta došli su nestručni, verski i politički podobni Crkvi i njenim političkim faktorima”, navodi se u saopštenju IZ u Srbiji na čijem je čelu Mevlud Dudić.

IZ je ocenila i da dalje insistiranje na realizaciji veronauke u školama na ovaj način "neminovno vodi gomilanju negativne energije koja će loše uticati na moralno i kulturno formiranje mladih generacija, što u budućnosti može imati teške i dalekosežne posledice na kvalitet pojedinačnih i društvenih odnosa u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: