NUNS i UNS: Bojkot Gašića, mora da ode

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zaprepašćenje zbog neumesnog, seksističkog komentara ministra odbrane Bratislava Gašića prema novinarki B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2015.

10:23

Default images
foto: Ministarstvo odbrane

Takođe, oglasilo se i Udruženje novinara Srbije, koje je navelo da je zgranuto vulgarnim, ispadom ministra odbrane Bratislava Gašića.

UNS smatra da je dobro što se ministar Gašić izvinio novinarki i javnosti, ali ističe da bi iskrenost tog izvinjenja bila ubedljivija da ga je dao na licu mesta, pre nego što je skandal dospeo u javnost.

UNS žali što se i kolege novinari koji su bili na licu mesta nisu solidarisali sa koleginicim Zlatijom Labović, već su nastaviili sa snimanjem izjave ministra odbrane

Takođe, NUNS poziva sve medije i novinare da sve dok Bratislav Gašić ne bude smenjen zamrznu bilo kakvu komunikaciju sa ministrom odbrane i bojkotuju sve događaje u kojima on učestvuje.

“Smatramo da Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa ministarske funkcije“, navodi se u saopštenju.

I NUNS i UNS su podržavali inicijativu pojedinih uglednih novinara da se ispred Vlade Srbije održi protest medijskih profesionalca u ponedeljak od 19 časova ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj 11.

I Fondacija Slavko Ćuruvija zatražila je da premijer Srbije Aleksandar Vučić hitno smeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog neprimerene izjave na konferenciji za novinare u Trsteniku.

"Jučerašnja izjava ministra Gašića da voli 'novinarke koje brzo kleknu' je neoprostiva uvreda za svakog novinara i novinarku i svakog građanina i građanku Srbije", navodi se u saopštenju te fondacije.

Fondacija Slavko Ćuruvija je istakla da je važnije od toga što Gašićeva izjava govori o njegovom vaspitanju to što iskazuje odnos funkcionera vlasti prema onima zbog kojih ta vlast postoji i u čijem interesu mora da radi.

"Bez ikakve sumnje, reč je o odnosu bahatosti - toliko velike i strašne, da ministar čak nije smatrao ni da treba da je sakrije: izjavu je dao u razgovoru sa novinarima, pred uključenim kamerama nekoliko televizija", navela je Fondacija Slavko Ćuruvija

Ta fondacija podržala je najavljeni protest grupe novinara koji će biti danas ispred Vlade Srbije u 19.00 sati.

Pozvani su novinari da bojkotuju ministra Gašića dok ga premijer ne smeni tako što neće prisustvovati njegovim konferencijama za štampu i neće prenositi njegove izjave.

Ministar Gašić je u Trsteniku na skandalozan način prokomentarisao potez novinarke dopisnice B92 koja je čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima.

"Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu", izjavio je ministar odbrane što su kamerama i mikrofonima zabeležili brojne novinarske ekipe koje su čekale njegovu izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: