"Makedonci da se proglase za Bugare jer to i jesu"

Direktor Nacionalnoistorijskog muzeja u Sofiji Božidar Dimitrov pokrenuo je kampanju da se svi Makedonci proglase za Bugare, jer to, kako kaže – ionako jesu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2015.

14:18

Default images

Božidar Dimitrov svake subote na jednom kanalu bugarske televizije vodi svoju emisiju o istoriji i sebe vidi kao čuvara bugarskog nacionalnog blaga.

Trenutno se zalaže za promenu zakona koja bi omogućila da Makedonci bugarskog porekla samo na osnovu usmenog iskaza – na bugarskom jeziku – dobiju bugarsko državljanstvo.

Pismeni dokazi ne bi bili potrebni.

„Trinaest vekova, sve do 1944, u Makedoniji su živeli Bugari. Jednog dana neko im je rekao da su Makedonci, a ne Bugari. Da nemaju ništa sa Bugarskom, da će im biti kontruisana država, napisana istorija i – to je i učinjeno. A onda su u novom vremenu odjednom nastali problemi sa identitetom. Oko 500.000 Makedonaca bi tako mogli da postanu Bugari i istovremeno i građani EU", nada se Dimitrov.

To bi bila četvrtina ukupnog stanovništva Makedonije.

„Ako bismo se“, kaže, „dobro organizovali, za šta nije neophodan samo zakon, već i politička volja, vrlo brzo bismo mogli da – individualno – uvedemo Makedonce u Evropsku uniju. Tako ćemo rešiti naše demografske probleme. Makedonci to hoće. Svi – na čelu sa premijerom – žele bugarski pasoš.“

I bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski ima bugarski pasoš. Dve trećine građana Makedonije ima dvostruko državljanstvo – što za njih znači i veću slobodu kretanja. I makedonski kamioni voze po stranim zemljama najčešće sa bugarskim tablicama.

Makedonski analitičar Kim Mehmeti o makedonsko-bugarskim odnosima kaže: „To jesu dva naroda. Ali nigde istorije dva naroda nisu u takvoj meri međusobno isprepletane kao što je to slučaj sa Bugarima i Makedoncima. Tako ćete naći iste spomenike u različitim prestonicama – Sofiji i Skoplju.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: