Skupština usvojila sporazum Srbije i NATO

Skupština Srbije usvojila je Sporazum između država članica NATO-a i ostalih država učesnica u programu "Partnerstvu za mir" o status njihovih snaga.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

17:57

Default images
Foto: Gettyimages

Taj sporazum onemogućava prolaz strane vojske kroz Srbiju bez poziva države.

Sporazum, kako je u obrazloženju navedeno, obezbediće nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama tog sporazuma u multinacionalnim operacijama.

Osim toga, taj sporazum će doprineti i ispunjenju međunarodnih obaveza Srbije prema konceptu operativnih sposobnosti u cilju priprema sopstvenih snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike.

Doprineće i dostizanju interoperatibilnosti Vojske Srbije za omogućavanje obuke jedinica stranih armija u bazi "Jug".

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je tokom skupštinske rasprave da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ratifikacija sporazuma ne znači ulazak, niti približavanje Srbije NATO savezu.

Kako je poručeno tokom rasprave o ratifikaciji tog sporazuma, bez poziva Vojske Srbije nijedna druga vojska neće moći da prolazi kroz teritoriju Srbije, niti da koristi resurse naše vojske.

Ministar je precizirao i da država neće isporučivati pripadnika vojske državi u kojoj je protiv njega izrečena smrtna kazna, budući da smrtna kazna ne postoji u pravnom sistemu Srbije.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština je usvajanjem tog sporazuma završila vanrednu sednicu koja je počela 2. jula ove godine.

Time je završili 12. vanrednu sednicu u ovoj godini, na čijem dnevnom redu su bile i izmene Zakona o hipoteci, koje je parlament takodje usvojio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: