MiG-29 nije poleteo u čast pilota

U Valjevu je obeleženo 16 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je 4. maja 1999. nastradao u borbi sa avijacijom NATO snaga vođenom iznad Valjeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

18:28

Default images

U vreme današnjeg komemorativnog skupa prvi put je izostalo nadletanje aviona MiG-29, kojim je Pavlović pilotirao u momentu pogibije.

Vence na spomenik pukovniku Pavloviću položili su supruga i sinovi, njegova rodbina, kolege, predstavnici Vojske Srbije (VS), MUP-a, Grada Valjeva, opštine Osečina, SPC i Udruženja boraca.

Pukovnik Dragan Milenković, saborac pilota Pavlovića, podsetio je na junaštvo kolege, koji se hrabro borio braneći Srbiju i nebo iznad Valjeva, naglasivši da je hrabro ušao u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota.

"Uprkos godina koje prolaze osećaj ponosa i svesti o značaju podviga Milenka Pavlovića su sve veći. Jakog duha, pukovnik Pavlović je izgradio retke osobine - istinoljubivost, ozbiljnost, pravednost i hrabrost. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, rodni kraj i svoju zemlju. To su bila njegova glavna životna uporišta. Veliki deo njegovog života bilo je nebo", rekao je pukovnik Milenković. Pukovnik Milenko Pavlović (1959-1999) rođen je u selu Gornje Crniljevo, kod Osečine. Školovao se u Mostaru i Beogradu. Smrt ga je zatekla u činu potpukovnika RV i PVO Vojske SRJ na mestu komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka.

Na nebu iznad Valjeva pogođen je 4. maja 1999. raketom NATO aviona, koji su doleteli sa aerodoroma kod Tuzle.

Milenko Pavlović je posthumno unapređen u čin pukovinika, a odlikovan je ordenom za hrabrost i ordenom Svetog vladike Nikolaja Valjevske eparhije SPC.

Predlog da bude proglašen narodnim herojem nije prihvaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: