Školski sistem obrukao Švedsku

Organizacija za evropsku saradnju i razvoj saopštila je da Švedska nije uspela da poboljša školski sistem, uprkos mnoštvu reformi u poslednjih nekoliko godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

14:38

Default images
Foto: Gettyimages

OECD navodi da ovakvi rezultati sve više postaju sramota za tu skandinavsku državu blagostanja.

Šveđani, koji su navikli da vide svoju zemlju blizu vrha u svim međunarodnim istraživanjima, počev od onim o kvalitetu života i ekonomskoj konkurentnosti, suočili su se s činjenicom da su mladi Šveđani na internacionalnom testu za 15-godišnjake pali znatno ispod proseka, navodi se u izveštaju OECD.

Školska disciplina se pogoršala, pošto đaci sve češće kasne u školu nego u ostalim zemljama obuhvaćenim anketom i samo pet odsto nastavnog kadra smatra da je nastavnik cenjena profesija u društvu, što je među najnižim nivoom među zemljama učesnica u istraživanju TALIS - Istraživanju OECD o nastavi i učenju.

Jaz između mladih imigranata i rođenih Šveđana ostaje izazov, pošto svako drugo dete doseljenika ima nivo ispod osnovnog u matematici, u poređenju sa 22 odsto mladih starosedelaca.

Švedska nije uspela da poboljša svoj školski sistem, uprkos brojnim reformama u poslednjih nekoliko godina, a ambicioznija nacionalna strategija sada hitno treba poboljša kvalitet i pravednost u obrazovanju, pošto je PISA tekst pokazao da je Švedska na 28. mestu od 34 zemlje u matematici i na poslednjem 27. mestu od 27 zemalja u nauci, navodi agencija AP.

U izveštaju, danas predatom vladi Švedskoe OECD poziva Švedsku da "hitno reformiše svoj školski sistem" i predlaže unapređenje statusa i plata nastavnika, uz postavljanje većih očekivanja od đaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: