Dušan Kovačević: Srbija je ispuštena zemlja

Najpoznatiji srpski dramski pisac Dušan Kovačević ocenio je za Nedeljnik da je Srbija ispušetna zemlja i razbijena u stotinu komada, a da se sada spajaju i lepe delovi od tog razbijanja, ali da joj nedostaju parčići. Akademik i čovek koji je nacrtao srpsku narav bolje nego iko u 20. i 21. veku u ekskluzivnoj ispovesti za Nedeljnik govori o svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri, piscima i intelektualcima i njihovim izazovima, srpskoj kulturi i iznosi svoju sliku Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2015.

14:26

Default images

"Srbija je milina za pisanje i očaj za preživljavanje", konstatovao je Kovačević i dodao da je kultna dela poput "Maratonaca", "Ko to tamo peva" ili "Balkanskog špijuna" napisao tako što je prepisivao život i okolinu.

"Patetično je reći, ali je istinito - inspiracija mi je bila život naš nasušni, teški, neizvesni, u zemlji koja je ili u ratu, ili u poratnoj obnovi, ili se strepi od novog rata, ili se ratuje oko vlasti u danima mira, ili ratujemo porodično po kućama, ulicama, radnim mestima kojih je sve manje i manje", rekao je Kovačević i dodao:"To što život može da naškodi zdravlju, ne može niko".

Dramski pisac je za Nedeljnik dao svoju sliku Srbije.

"Ubijamo se svakodnevno i ginemo više nego u vreme okupacije. Porodično nasilje je postalo toliko "normalno" da je neobično ako jednog meseca neki bolesnik ne pobije celu porodicu, ili bar ženu i sebe. Obračuni narko dilera u kojem stradaju građani u prolazu. Policajci koji sarađuju sa kriminalcima. Sudije koji ne osuđuju ljude zaštićene novcem i vlašću. Nasilje nad nemoćnim, slabim, siromašnim, tužnim ljudima... I, naravno, kad sve vidite, i sve vam se smuči, vi se pakujete i napuštate domovinu - "zemlju vaših predaka koji su za nju život dali", i odlazite kod onih koji su vam te pretke ubijali da radite i nadate se da će i vaša zemlja jednog dana biti pristojno mesto za život".

Dramski pisac i akademik za najnoviji Nedeljnik otkrio je i kako je postao dramski pisac, od koga je dobio prve kritike i kako je jedan pismeni zadatak iz četvrtog razreda presudno uticao na njegovu bogatu karijeru.

"Upoznao sam i mnoge bolesti; gledao sam drage ljude kako kopne, povijaju se, teško hodaju i nestaju iza ugla ulice da se više nikad ne pojave. O njima se, kasnije, pričalo: preživeli su silne ratove, zarobljeništva, logore, a, ovog leta se prevarili, opustili, zaboravili i prilegli u hlad oraja. Tolike nevolje preživeli: ranjavani, iz logora bežali, a u hladu oraja prilegli i zaspali, zadremali zauvek. Eto, govorilo se, šta ti je život? Život je najopasniji po zdravlje. To što život može da naškodi zdravlju, ne može niko", napisao je u predgovoru sebi veliki dramski pisac.

Nedeljnik nastavlja da objavljuje priče Dušana Kovačevića, a u sledećem broju najavljuje njegovu ispovest u kojoj priča o svojih pet susreta sa smrću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: