Nemačka ne vidi potrebu za izborima

Ambasador Hajnc Vilhelm kaže da su eventualni prevremeni izbori u Srbiji unutrašnje pitanje zemlje ali smatra da ne bi bili blagonaklono prihvaćeni u Nemačkoj.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

18:41

Default images

Ambasador Nemačke u Beogradu smatra da i u drugim evropskim zemljama vanredni izbori ne bi doprineli imidžu Srbije kao stabilne zemlje.

"Ne verujem da bi to u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama bilo prihvaćeno sa mnogo entuzijazma, jer otvarate pregovore, a potom, pet nedelja kasnije, održavaju se novi izbori, što znači da gubite vreme", rekao je on.

Energija bi, u slučaju izbora, bila usmerena na predizbornu kampanju i formiranje nove vlade, dok bi pristupni pregovori i dijalog s Prištinom bili u zastoju, a Srbija nema vremena za gubljenje, smatra nemački diplomata.

"Iz moje perspektive, ne vidim potrebu za prevremenim izborima", rekao je Vilhelm i dodao da bi, prema njegovom mišljenju, jedini razlog za sazivanje izbora bio taj da sadašnja vlada nije u stanju da sprovede reforme.

"To je pomalo i opasno, jer bi stvorilo utisak da ovde vlada nestabilnost, a ovde nema nestabilnosti. Ovo je stabilna vlada", ocenio je nemački diplomata.

Odluke SNS o vanrednim izborima još nema, iako je najavljeni rok bio 10. januar. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić kaže da će se na odluku "sačekati još malo".

Atmosferom iščekivanja vanrednih izbora u Srbiji bavi se i britanski "Ekonomist" primećujući da se u Srbiji političari međusobno bore, umesto da slave početak pregovora sa EU.

Hajnc Vilhelm je u intervjuu za Tanjug rekao i da Nemačkoj zasad niko ne razmišlja o eventualnoj suspenziji bezviznog režima za građane Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: