Povlače se dva leka za trudnice

Lekovi za trudnice "partusisten" i "ginipral" povlače se sa tržišta Srbije nakon upozorenja Evropske agencije za lekove na moguće kardiovaskularne rizike.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2013.

11:16

Default images

Nosioci dozvola za ove lekove u našoj zemlji - Beringer Ingelhajm Srbija d.o.o Beograd i Alkaloid d.o.o. Beograd su, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), obavestili pismom zdravstvene radnike o ovim novim informacijama, koje su objavljene i na internet stranicama ALIMS-a.

"Pomenuta dva leka 'partusisten' i 'ginipral' su povučena na preporuku Evropske agencija za lekove, gde je zaključeno da dalje koričćenje ova dva leka u oblicima tableta i supozitorija mogu da budu izuzetno škodljive za trudnice i bebu. Posledice su kardio problem", kazao je saradnik za odnose sa javnošću ALIMS-a Aleksandar Tucović i dodao da ne treba sada plašiti trudnice, jer se ti lekovi već 10 godina u opticaju i da je do sada bilo samo dve prijave, i to beznačajne, odnosno nisu bile značajne za zdravlje trudnice i bebe.

Trudnica Slađana Đorđević, koja je uzimala 'partusisten', kaže da je mala kontrakcijei da joj je taj lek pomogao , odnosno da joj je sprečio kontrakcije. Kada su one prestale, prestala sam tog dana da uzimam le, a lekari su nama pacijentkinjama rekli da je doneta naredba o prekidu, kazala je ona.

Prim. Dragan Antić, Upravnik klinike za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dragiša Mišović" kaže da do sada nisu imali ozbiljne posledice kod primene ovih lekova. Takođe kaže da nema mesta panici zbog odluke o njihovom povlačenju.

"Ono što je važno je da je dozvoljena upotreba 'partusistena' i 'giniprala' za parentalnu primenu, intravenska tokoliza, najduže do 48 sati, kao i u svim svetskim protkolima, a posle toga idemo sa vaginalnom upotrebom 'utrogestana'", kazao je dr Antić.

On napominje i da adekvatne zamene ovih lekova na našem tržistu nema, nego se koriste neki drugi lekovi. Problem je, kako navodi, i u tome što je potrebno dozvoliti registraciju još nekih lekova za peroralnu primenu kod prevremenog pretećih pobačaja, a to jos nije urađeno.

U skladu sa odlukom donetom na nivou Evropske unije, odnos koristi i rizika lekova za oralnu primenu kod trudnica "partusisten" i "ginipral" više nije pozitivan, te su u Republici Srbiji dozvole za ove lekove ukinute i lekovi se povlače iz prometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: