Tadić:Naći rešenje i krenuti napred

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u Beču da se mora naći rešenje za pitanje Kosova jer bez toga Srbija ne može da krene, kao društvo, napred.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

19:49

Default images

"Nadam se da će to rešenje biti takvo da neće izazvati nove krize, već da ih ostavlja iza sebe i nadam se da neće proizvesti ni bilo kakve turbulencije i ugrožavanje demokratskih procesa u Srbiji, koje su pretpostavka da postanemo članica EU", izjavio je Tadić novinarima.

On je, nakon razgovora s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Andreasom Šiderom, rekao da u trenutku dok Srbija pregovara o budućim rešenjima za Kosovo u EU postoji zainteresovanost da se ta rešenja implementiraju.

Prema njegovim rečima, raste zainteresovanost za spremnost Srbije i njenih građana da pristupe reformama koje zemlju mogu da dovedu do članstva u EU.

Nakon predavanja u Institutu za međunarodnu politiku, gde je govorio o perspektivama Srbije, čitavog regiona i o tome kako on kao bivši predsednik Srbije vidi globalna i evropska kretanja u narednih pet ili 10 godina, Tadić je istakao da je kosovsko pitanje veoma bitno, ali da se mora uzeti u obzir i to kako će se rešenja implementirati u budućnosti.

Ono što je veoma važno jeste da svako rešenje političkog problema bude, kako je podvukao, propraćeno stabilnim ekonomskim razvojem, o čemu je razgovarao s predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom.

"Vidim novi prostor u kojem bi trebalo naša administracija da radi intenzivno, a to je u polju rada malih i srednjih predžeća. To je kičma austrijske privrede. Sve velike austrijske kompanije dovedene su proteklih godina u Srbiju, ali mnogo toga može da se uradi u otvaranju novih radnih mesta u Srbiji, jednom novom strategijom pristupa malim porodičnim kompanijama, koje čine 90 odsto austrijske ekonomije", ocenio je Tadić.

Tadić će se sutra sastati s gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: