Irak i Kurdi postigli dogovor

Predsednik Iraka Džalal Talabani saopštio je da je postignut dogovor sa kurdskim liderima o povlačenju vojnih snaga iz sporne kurdske oblasti na severu Iraka.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

22:15

Default images

U saopštenju iračkog predsednika navodi se da sporazum podrazumeva povlačenje i iračkih i kurdskih vojnih snaga sa severa Iraka, regiona kojim upravljaju Kurdi.

Prema dogovoru, meštani će preuzeti brigu o bezbednosti.

Prošle sedmice premijer Nuri al Maliki je objavio da je postignut preliminarni dogovor sa Kurdima, a današnje saopštenje je potvrda da je on ozvaničen.

Tenzije između vlasti u Bagdadu i kurdske manjine bile su pojačane zbog odluke premijera Al Malikija da formira novu vojnu komandu koja bi nadgledala kurdski region što su Kurdi ocenili kao neustavan potez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: