NVO:Rehabilitacija ratnih zločinaca

NVO traže od ambasada u Beogradu da upoznaju vlade svojih zemalja da je u Srbiji u toku rehabilitacija osuđenih ratnih zločinaca, s Dražom Mihailovićem na čelu.

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

14:52

Default images

Više od 20 godina u Srbiji se sprovodi zvanična moralna i politička rehabilitacija kvislinškog četničkog pokreta, a završni čin tog procesa treba uskoro da se dogodi sudskom rehabilitacijom vođe tog pokreta Draže Mihailovića koji je zbog saradnje sa okupatorom osuđen na smrt i streljan jula 1946, saopštio je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

U toj organizaciji tvrde da je politički program četničkog pokreta bio je stvaranje etnički homogene države srpskog naroda - Velike Srbije i eliminacija "nelojalnih" nacionalnih manjina i naroda.

Pismo je uputilo 17 nevladinih organizacija među kojima su osim Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Savez antifašista Vojvodine, Žene u crnom, Grupa "Spomenik", Fond "Biljana Kovačević Vučo" i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: