Studenti nezadovoljni zdravstvom

Proteklih godina došlo je do ozbiljnog urušavanja zdravstvene zaštite studenata, kao i kršenja prava studenata na zdravstvenu zaštitu, tvrde studenti i lekari.

Izvor: B92

Nedelja, 26.12.2010.

15:24

Default images

Oni su se, posle emisije Uvećanje B92, javili u želji da demantuju izjave predstavice Ministarstva zdravlja da je briga o zdravlju strudenata u Srbiji dobra.

Siromaštvo i tranzicija u Srbiji studiranje čine teškim i stresnim, a studenstsko zdravlje sve lošijim.

Sistematski pregledi ukazuju na porast anemije i astme, a raste i broj obolelih od dijabetesa i malignih bolesti. U Srbiji studenti upozoravaju da više nemaju ni besplatnu stomatološku zaštitu .

"Nije istina da je zdravstvena zaštita studenata dobra. Studenti koji imaju preko 26 godina i studenti koji su zaposleni ne mogu da se leče u studentskoj poliklinici. Šta je tu dobro? Studenti iz unutrašnjosti moraju da putuju pod temperaturom u svoje gradove da bi se lečili“, kaže potpredsednik Studentske unije Srbije Saša Mihajlović.

"Izjava koju su dali ljudi iz Ministarstva da savetovališta u poliklinici i dalje postoje, ipak nije tačna. Naime jedino savetovalište koje postoji je savetovalište za prevenciju HIV-a, a u prethodne 3 godine, 9 savetovališta je ipak ukinuto i nije u funkciji što bi trebalo da bude“, smatra PR Studentske unije Beograd Marko Grnčarski.

Od siromaštva i stresa loše je i mentalno zdravlje, a sve su češći i psihosomatski problemi, pa lekari upozoravaju da treba povećati dostupnost zdravstvene usluge.

"Teškoće pri disanju, pri varenju, teškoće uspavljivanja, remećenje ritma sna i budnosti, gubitak apetita, povećan apetit, bolovi u različitim delovima tela, sve to mogu, naravno ne moraju, ali mogu biti i tzv. psihosomatski simptomi, koji ukazuju na somatski, telesni odgovor osobe na jednu psihološki vrlo stresnu i za nju hronično iscrpljujuću situaciju“, objašnjava psiholog Mirjana Vuković.

I lekari upozoravaju da je protekle tri godine u Studentskoj poliklinici ugašeno čak 9 konsultativnih savetovališta, a obustavljen i rad hirurških intervencija u odlično opremljenim salama stacionara.

Urušavanje stručnog rada u ovoj ustanovi,finansijski gubici, narušavanje međuljudskih odnosa i mobing počinju, kako tvrde, dovođenjem na čelo ustanove direktorke Libije Dimitrijević, za koju smatraju da je nestručna. Tvrde da su o svemu više puta obaveštavali ministarstvo zdravlja ali da odgovora nije bilo

"Smatram da su savetovališta jako važna. Imao sam jako veliki problem. Otišao sam u Dom zdravlja. Čekao sam od ujutro do navečer. Dobio sam nestručan odgovor i nestručnu pomoć. Dali su mi uput za jednu drugu ustanovu u kojoj su mi rekli da moram ili platiti ili čekati“, kaže jedan od studenata.

Ukinuto je i savetovalište za astmu kroz koje je prošlo 8 hiljada studenata, a kupljeni aparat spirometar dve godine stoji neiskorišten. Za savetovališni rad dodatno je dve godine školovana lekarka.

"Ja sam se u međuvremenu obraćala na silne adrese, pa sam tako uputila pismo članovima našeg stručnog saveta, članovima UO, direktorki da nam obrazloži razloge zbog kojih ovo savetovalište ne postoji. U jednom trenutku, obratila sam se i tadašnjoj gradskoj sekretarki za zdravstvo, koja mi je jedina odgovorila da to nije ipak u njihovoj nadležnosti več u nadležnosti Ministarstva zdravlja“, navodi Snežana Stojanović Ristić, spec. opšte medicine i mr. pulmologije.

I dok se, kako tvrde lekari, iz Studentske poliklinike otpušta više lekara i saradnika, neredovno isplaćuje plata stomatološkoj službi, ukidaju konsultativna i onemogućava otvaranje preventivnih savetovališta, aktuelna direktorka u Zavod zapošljava dizajnerku kostimografa i za istu osobu u zdravstvenoj ustanovi, sistematizuje novo posebno radno mesto.

Lekari tvrde da je Ministarstvo zdravlja i o ovome obavešteno ali da nije reagovalo. O svemu ovome direktorka studentske poliklinike Libija Dimitrijević nije želela da govori za B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: