Bratimljenje Beograda i Ljubljane

Gradonačelnici Beograda i Ljubljane potpisali su sporazum o bratimljenju prestonica Srbije i Slovenije.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

15:17

Default images

Istovremeno, Ljubljana je pismom podržala kandidaturu Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković svečano su u Ljubljani potpisali sporazum o bratimljenju glavnih gradova Srbije i Slovenije.

Istovremeno je ljubljanski gradonačelnik potpisao i predao Draganu Đilasu i pismo podrške koju grad Ljubljana daje Beogradu u njegovoj želji da 2020. godine postane Evropska prestonica kulture.

Zoran Janković je pri tom rekao da potpisivanje sporazuma o bratimljenju pretstavlja novi korak u odnosima srpske i slovenačke prestonice, koje jedna od druge mogu puno da nauče, pre svega da ne ponavljaju greške, već da donesu dobro svojim građanima.

Janković je dodao i da saradnja između Beograda i Ljubljane postoji već godinama, a da su je, pre svega, uspostavili njihovi građani ne čekajući političare, koji to kao danas mogu samo svečano da potvrde.

Dragan Đilas je, nakon potpisivanja sporazuma, uručio Zoranu Jankoviću poklon - statuu beogradskog Pobednika, kao simbol Beograda, ali i posebno naliv pero koje grad Beograd poklanja svima koji ga podržavaju u njegovoj kandidaturi za evropsku prestonicu kulture.

Gradonačelnik Beograda rekao je da mu je posebna čast što je upravo on potpisao sporazum kojim su Beograd i Ljubljana postali gradovi pobratimi, zahvalivši se istovremeno Ljubljani i Sloveniji na svoj podršci koju daju Beogradu i Srbiji na njihovom putu ka EU i kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture.

Dragan Đilas je dodao i da se nada da će Srbija 2020. godine biti i članica EU i njena prestonica kulture, ali i naglasio da je upravo ulazak u EU najvažniji zadatak i cilj Srbije.

Dragan Đilas je potsetio i da su upravo Slovenci i građani Ljubljane bili prvi gosti, koji su nakon 5. oktobra, u velikom broju počeli da dolaze u Srbiju i Beograd, dodavši da im poručuje da su uvek dobrodošli i pozvavši ih da dođu u Beograd da uživaju.

Gradonačelnik Ljubljane je pomenuo i inicijativu srpske zajednice u Ljubljani, da se u glavnom gradu Slovenije postavi spomenik Vuku Stefanoviću Karadziću, dok bi se Ljubljana "odazvala" postavljanjem spomenika u Beogradu.

Pored domaćina, ljubljanskog gradonačelnika, Dragana Đilasa će danas primiti i predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar.

Nakon razgovora sa Pavelom Gantarom, Dragan Đilas i Zoran Janković će pogledati i izložbu fotografija belgijskog umetnika Dzima Samkaja, koja je izložena u ljubljanskom parku Tivoli, pod naslovom "Ljubigrad, Belana: ljubi Beograd, bela Ljubljana".

U okviru posete gradonačelnika Beograda, četvrtak i petak će u slovenačkoj prestonici biti u duhu podrške Ljubljane kandidaturi Beograda za evropsku prestonicu kulture.

Tim povodom će Uroš Grilc, ljubljanski načelnik za kulturu i Aleksandar Peković, zamenik sekretara za kulturu Beograda, u ljubljanskom Gradskom muzeju pretstaviti dosadašnju saradnju Beograda i Ljubljane u oblasti kulture, kao i planove za budućnost, čemu će prisustvovati i pretstavnici beogradskih kulturnih institucija.

Pored toga će se, ovom prilikom, Ljubljani pretstaviti i umetnici iz Beograda, među kojima je umetnička grupa "Škart", koja je bila ovogodišnja pretstavnica Srbije na 12. arhitekturnom bienalu u Veneciji i novi, urbani beogradski muzički bendovi sa projektima "Svi na pod", "Zemlja gruva" i "Sevdah bejbi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: