Crnogorci ne žele u NATO

Većina građana Crne Gore i dalje je protiv članstva u NATO, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava iz Podgorice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

16:19

Default images

Prema rezultatima, oko 40 odsto građana bi na referendumu glasalo protiv ulaska u NATO, 32 odsto njih bi glasalo za ulazak, dok 28 odsto nema stav o tome.

Istraživanje je pokazalo da je broj protivnika ulaska u NATO smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada je protiv ulaska u NATO bilo 43,3 odsto ispitanika.

Analitičari CRDEM-a ukazuju da se sa stanovišta dugoročnog trenda broj pristalica NATO u Crnoj Gori povećava.

Većina građana smatra da bi se ulazak zemlje u NATO najpozitivnije odrazio na odnose Crne Gore sa SAD i zemljama EU, dok je veliki broj građana mišljenja da bi to negativno uticalo na odnose sa Rusijom i Srbijom.

Najviše ispitanika, njih 54,7 odsto smatra da bi najviše koristi od ulaska u NATO imali vlast i vladajuće strukture, dok korist od članstva za građane vidi 17, 2 procenta anketiranih.

Istraživanje je pokazalo da većina građana, njih 50 odsto, nije u stanju da proceni u koje mirovne misije treba da bude uključena Vojska Crne Gore.

Među onima koji o učešću u mirovnim misijama imaju stav, najviše ispitanika, 25 procenata, izjasnilo se za angažovanje u mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN).

Najveći broj građana, 68 odsto, smatra da bi o članstvu u Alijansi trebalo da odluče građani na referendumu.

Istraživanje je pokazalo i da ogroman broj građana smatra da ne postoji rizik od vojne agresije na Crnu Goru, te da su glavne pretnje po bezbednost organizovani kriminal i ekonomski i socijalni sukobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: