Veća kontrola zabrane pušenja

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Za nepoštovanje Zakona kazne od 5 000 do milion dinara.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

18:38

Default images

Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu uređuju se mere ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda, kontola zabrane pušenja i nadzor nad sprovođenjem ovog Zakona. Pušenje se ovim Zakonom zabranjuje u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru pod uslovima koji su definisani ovim Zakonom.

Pušenje je zabranjeno i u prostoru koji se ne smatra zatvorenim, a koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja zdravstvena delatnost, vaspitanje, obrazovanje, društvena briga o deci, socijalna zaštita, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava.

Izuzetno se može u zatvorenom radnom prostoru odrediti posebna prostorija isključivo za pušenje u kojoj se ne može obavljati delatnost poslodavca.

Ovaj izuzetak ne važi za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za zdravstvenu zaštitu, za vaspitanje i obrazovanje, za društvenu brigu o deci, za socijalnu zaštitu, kulturu, sport i rekreaciju, proizvodnju, kontrolu i promet lekova, proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica, društvanu ishranu, medije i prostor u kome se obavlja snimanje i javno emitovanje i javno okupljanje građana.

U Zakonu su predviđeni izuzeci od zabrane pušenja i odnose se na ugostiteljske objekte.

Odgovorno lice u tim objektima može da sprovede zabranu pušenja u svim prostorijama, ali ukoliko je ukupna površina veća od 80 kvadratnih metara prostor se može podeliti, tako da u jednom delu bude dozvoljeno pušenje.

Znak zabrane, odnosno znak da je pušenje dozvoljeno mora biti istaknut.

Pravna lica i preduzetnici u čijim objektima je zabranjeno pušenje, odnosno u kojima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu sa ovim Zakonom dužni su da usklade rad sa odredbama ovog Zakona u roku od 180 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Za nepoštovanje odredbi Zakona predviđene su kazne od 5 000 do 1 000 000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: