Sreda, 18.03.2009.

19:02

Đelić: Bez viza do kraja godine

"Srbija će do kraja godine dobiti pozitivnu odluku Saveta ministara EU da bude stavljena na 'belu šengensku listu", očekuje potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92, Beta

Default images

Đelić je na skupu o ekonomskoj krizi u Beogradu rekao da je tehnički deo posla oko vizne liberalizacije gotov. "U ovom momentu Evropska komisija priprema izveštaj koji u aprilu treba da pošalje Savetu ministara i Evropskom parlamentu. Eksperti su nam rekli da je Srbija u svim dimenzijama napravila značajan napredak u poslednjih godinu dana", kazao je Đelić.

On je dodao da je u Srbiji da sada izdato više od 333.000 biometrijskih pasoša, a do kraja godine očekuje se izdavanje više od milion novih pasoša.

Prema Đelićevim rečima, Srbija će biti jedna od prvih zemlja u Evropi koja će imati digitalno očitavanje otisaka na čipu, a takvu mogućnost za sada ima samo Nemačka.

Ljoveras: Uskoro pozitivna preporuka

Šef Kancelarije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potvrdio je da bi Evropska komisija za nekoliko meseci mogla dati pozitvnu preporuku za viznu liberalizaciju Srbiji.

"Ono što mogu da vam kažem je da u proteklih nekoliko godina u Srbiji nisam video ovakav konsenzus oko pitanja u vezi sa EU. Ovo je situacija u kojoj svako dobija", rekao je Ljoveras.

"Ne kažem da je proces završen, postoji veliki broj zakona za usvajanje, strategija, koraka koje treba preduzeti, ali sam uveren i nadam se da će Evropska komisija za nekoliko meseci biti u poziciji da iznese pozitivnu preporuku drugim državama članicama u pravcu vizne liberalizacije", naveo je Ljoveras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: