Sreda, 17.09.2008.

18:37

Špirić ocekuje pozitivnu ocenu

Predsedavajući Savetu ministara BiH Nikola Špirić nada se da će EU dati BiH pozitivnu ocenu za ostvareni napredak u 2008. godini.

Izvor: Tanjug

Default images

Špirić je takvo očekivanje izneo u razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, koje je izvestio o situaciji u BiH.

On je istakao potrebu da se krene u proces ustavne reforme i da se provede sveobuhvatan popis stanovništva 2011. godine.

Špirić je rekao kako BiH treba da reši pitanja državne imovine i budućeg statusa Distrikta Brčko kako bi se olakšao proces tranzicije Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Havijer Solana je, ističe se u saopštenju, naglasio da je 2008. bila dobra godina za BiH jer je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju označilo najznačajniju kvalitativnu promenu odnosa BiH sa Evropskom unijom.

Sada je, po njemu, ključni prioritet za zemlju napredak u provođenju SSP-a i prevazilaženje trenutne paralize u institucijama.

Solana je preneo poruku da se BiH mora fokusirati na evropske prioritete i ne dozvoliti da joj pažnju odvuku druga pitanja.

On je naglasio da od predsedavajućeg Savetu ministara očekuje da pomogne da se rasprave u zemlji usredsrede na pitanja u vezi sa EU, što bi bilo u najboljem interesu zemlje i svih njenih građana.

Kako se navodi u saopštenju, Miroslav Lajčak je podsetio da je EU, u više navrata, dokazala svoju opredeljenost da primi BiH u svoje članstvo, a da sada političari treba da konkretnim aktivnostima ispune zahteve EU.

"To nisu teški zadaci i njihovo ispunjenje može samo doprineti razvoju čitave zemlje za dobrobit svih građana. Evropska budućnost je cilj koji podržava više od 80 odsto građana svih nacionalnosti i da bi bio uspešan, to mora biti zajednički projekat svih aspekata društva", istakao je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: