Četvrtak, 23.03.2023.

15:15

24 godine od NATO zločina: "Ako ne budemo dostojni, nestaćemo"

U Domu Vojske Srbije održan je skup "Agresija NATO – 24 godine posle".

Izvor: Tanjug

24 godine od NATO zločina:
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Skup su organizovali Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije i SUBNOR Srbije.

"Agresijom protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) NATO nije ispunio svoje ratne ciljeve, tako da se agresija protiv Srbije nastavlja samo drugim sredstvima u naporu zapadnih sila da tzv. Kosovo uguraju u međunarodne organizacije", zaključeno je na današnjem događaju.

Predsednik Kluba generala i admirala general Milomir Miladinović rekao je da smo mislili da je Kumanovski sporazumom i Rezolucijom 1244 NATO agresija na našu zemlju završena, ali da ona traje i danas primenom drugih sredstava.

"Naša zemlja se ucenjuje rezolucijama i ultimatumima, kako bi tzv državu Kosovo legalizovali u međunarodnim odnosima. Pokušavaju da svoje neostvarene ratne ciljeve reše pretnjama, usklovljavanjima i ucenama. Podsećam da su ratni ciljevi bili rušenje državnog uređenja, rasparčavanje Jugoslavije i uništenje naše vojske. Nijedan od tih ciljeva nije ispunjen, čak ni na bojnom polju", istakao je Miladinović.

On je naglasio da smo svi ponosni na hrabra dela srpske vojske i odlučnom otporu koji je pružila NATO agresiji 1999., uz dostojanstvenu podršku naroda.

"Hrabrast boraca na Košarama i Paštriku prevazilazi sve norme ljudskih mogućnosti i izdržljivosti u borbi. Nema primera u istoriji rata da je na tako malom prostoru dva meseca izdržala vojska po kojoj je dejstvovala strategijska avijacija NATO u podršci kopnenih oružanih snaga Albanije. Njihova dela su besmrtna", rekao je Miladinović.

Dodao je da se problemi koji su nastali nezakonitim otimanjem Kosova moraju rešavati uz poštovanje međunarodnog prava, a da u tim pregovorima osnova mora biti Ustav Srbije, Rezuolucija 1244 i Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Podsetio je na reči Patrijarha Pavla da će Kosovo u 21. veku biti mera vrednosti svih nas.

"Ako ne budemo dostojni, nestaćemo, a na mestu gde mi sada živimo živeće neko drugi", podsetio je Miladinović na reči Patrijarha Pavla.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović rekao je da je Crna Gora, kako je rekao, nakon siledžijskog istupanja iz zajedničke države SRJ, na silu uvučena u NATO, iako je 70 odsto građana bilo protiv toga.

"Ulaskom u nato pridružili smo se zločincima koji su nas bombardovali", poručio je Vuksanović.

On je ocenio da je agresija prisutna i danas na druge načine i da stalnim pritiskom NATO stvara rascep među pravoslavnim slovenskim narodima. Vuksanović smatra da je Crna Gora izgubila samostalnost ulaskom u NATO, a da se sve najvažnije odluke donose se protiv interesa srpskog naroda.

"Za nas, Srbe u Crnoj Gori, NATO agresija još traje. Iako smo većinski narod, Srbi još uvek žive teže nego drugi narodi u Crnoj Gori", poručio je Vuksanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: