Usvojen Zakon o ćirilici

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

11:00

Usvojen Zakon o ćirilici
Foto: depositphotos/andrijamarkovic

Propis je usvojen na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Donošenje zakona je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, kao i član Predsedništva BIH Milorad Dodik pa se tako istovetan zakon usvoja i u Skupštini Republike Srpske.

Zakonom se širi krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirlicu, a to su ona preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi RTS i RTV. Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirlicu u svom radu imaće poreske olakšice.

Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan ćirličnim pismom. Iz Skupštine je poručeno i da donošenje zakona ne ugrožava nikog ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: