Ustavni sud odbacio inicijative za proglašenje vanrednog stanja neustavnim

Ustavni sud odbacio inicijative za proglašenje vanrednog stanja neustavnim, preneli su mediji.

Izvor: B92, Beta

Petak, 22.05.2020.

12:52

Ustavni sud odbacio inicijative za proglašenje vanrednog stanja neustavnim
Ilustracija/Deposit photos/suwannnar1981.gmail.com

Mediji navode da to znači da takve inicijative nisu osnovane, odnosno da je ta odluka, po oceni Suda, doneta u skladu sa Ustavom.

Kako je objavljeno na sajtu Ustavnog suda, odbačeni su i zahtevi za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja, a još nije objavljeno šta to konkretno znači, niti o kojim i kakvim zahtevima je reč.

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, zbog pandemije koronavirusa, a ukinuto je 6. maja.

Za to vreme, donete su brojne mere, kojima je ograničeno ili zabranjeno kretanje građana, suđenja su se održavala preko Skajpa, a brojni stručnjaci upozorili su da je i samo uvođenje vanrednog stanja bilo neustavno, kao i da je trebalo da ga proglasi Narodna skupština, a ne da to urade zajedničkom odlukom predsednici države, parlamenta i vlade, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: