Stiže "specijalni" Amerikanac, prete nam sankcije?

U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

07:25

Stiže
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Prema pisanju tog lista, ta grupa zadužena je za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji s njim sarađuju.

Poseta Zarzeckog, navodi list, zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem "Pancir".

Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svesno upustili u "značajnu razmenu" s vojnim i obaveštajnoim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namenske industrije s kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati. Među "zabranjenim" firmama je i nekoliko preduzeća s kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavljala vojnu opremu, piše list.

Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao "Pancir" i proizvođač aviona MiG, kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na "crnoj listi" je i kompanija "Ruski helikopter", pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila, navode Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: