Utorak, 07.05.2019.

10:42

Godišnjica bombardovanja kineske ambasade u Beogradu

Polaganjem venaca i minutom ćutanja danas je na mestu ispred nekadašnje kineske ambasade u Beogradu obeleženo dve decenije od bombardovanja te zgrade.

Izvor: Tanjug

Godišnjica bombardovanja kineske ambasade u Beogradu
Sean Gallup/Staff/Getty images/Ilustracija

Tada je poginulo tri novinara, a 21 osoba je povređena.

Skupu koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije prisustvovala je ambasadorka Kine Čen Bo, ministar rada Zoran Đorđević, kao i predstavnici Grada Beograda.

Nakon polaganja venaca ispred spomen ploče podignute u znak zahvalnosti NR Kini na podršci i prijateljstvu i u znak sećanja na poginule, ambasadorka Kine Čen Bo rekla je tom prilikom da su kineski i srpski narod bili zajedno u najtežim trenucima i da prijateljstvo dve zemlje postaje sve čvršće.

"Uspostavili smo sveobuhvatno strateško partnerstvo, naša saradnja u svim oblastima postiže sve bolje rezultate što je u interesu naša dva naroda", rekla je ambasadorka.

Ona je zahvalila predstavnicima Vlade Srbije, Grada Beograda, medija što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Kine na Novom Beogradu i odaju počast poginulima.

"Oni će zauvek biti u srcima naša dva naroda, uverena sam. Kina osudjuje bombardovanje Srbije i varvarski čin bombardovanja kineske ambasade na današnji dan 1999. godine", rekla je ambasadorka Kine u veoma emotivnom obraćanju novinarima.

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da veruje da će prijatetsvo dva naroda ubuduće biti na još višem nivou, i da je i sada na visokom nivou, uz obostrano uvažavanje.

"Naša žemlja želi da sa Kinom razvija odnose u svim sferama, a ono što se desilo pre dvadeset godina je cin bez presedana u novijoj istoriji i pokazuje da ciljevi nisu bili samo vojni već i civilni", rekao je ministar.

Kako kaže, danas se odaje počast onima koji su za vreme bobardovanja Jugoslavije dali živote, novinarima iz Kine koji su obavljali svoj posao, kao i građanima Kine koji su tada bili sa srpskim narodom u teškim trenucima.

"Nikada nećemo zaboraviti, veliki smo narod umemo da praštamo ali nećemo zaboraviti bombardovanje i svake godine ćemo dolaziti ovde da se podsetimo na to što se desilo u nadi da se tako nešto nikad nikom neće dogoditi", rekao je ministar rada.

U bombardovanju u 23.45 sati 7. maja 1999. poginuli su dopisnici lista Guangming žibao Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a 20 osoba je teško povređeno.

Ambasada je pogođena sa tri projektila, južni deo zgrade pogodile su dve rakete, jedna poslednji sprat, a druga prizemlje. Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu - vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja.

Uništene su, takođe, i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, kao i parkirani automobili, dok su znatna oštecenja pretrpeli i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC.

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča-simbol prijateljstva dvaju naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: