Konačno, SAD se oglasile o podeli KiM i imaju jasnu poruku

Sve je više spekulacija o mogućem dogovoru Beograda i Prištine koji bi značio izmene granica. Nakon dužeg "ćutanja", o toj ideji izjasnila se i SAD.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2018.

08:04

Konačno, SAD se oglasile o podeli KiM i imaju jasnu poruku

Podsetimo, u nekoliko navrata strani mediji, analizirajući moguće rešenje odnosa Srbije i Kosova, pominjali su opasnost od porasta novih tenzija na Balkanu zbog moguće promene granica na Balkanu, a kao jedan od razloga naveli su i taj što je američka administracija, s dolaskom Trampa, izgleda pustila region "niz vodu".

Međutim, sada se oglasila američka ambasada u Prištini, koja je akterima dijaloga poslala više nego jasnu poruku. Naime, kako je ta ambasada saopštila prištinskoj "Gazeti ekspres", SAD će ostaviti dve strane da postignu sporazum, ali će Beogradu i Prištini "jasno biti da neće imati neograničenu slobodu delovanja".

Ambasada SAD pozvala je Beograd i Prištinu da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da "postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu".

"Osim da ne ostavi prostor da planovi, o kojima govore kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić, dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država", navela je američka ambasada i dodala da će pažljivo i ozbiljno posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti.

"To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja", navodi ambasada.

Ambasada je navela i da će pustiti strane da se dogovore, ali da će se o konačnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti kada bude postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: